TPM3 Series no.30

Sztori: „Csak hogy el ne aludjak ****meg!”

Tréningjeinket általában rövid bemutatkozással kezdjük, illetve megkérdezzük a résztvevőket, hogy milyen előzetes ismeretekkel rendelkeznek a témában, mit várnak el a képzéstől. Így történt ez évekkel ezelőtt is egy háromnapos képzésünk során. Szép sorban haladtunk a résztvevőkkel, amikor is eljutottunk egy karbantartó kollégáig, aki hátradőlve, keresztbe font kézzel ült és szúrós tekintettel méregetett minket. A kérdésünkre - hogy mit vár a képzéstől - adott válasza egészen megdöbbentett minket: „Csak hogy el ne aludjak ****meg!” Nem csináltunk problémát az ügyből, megpróbáltuk meggyőzni a TPM bevezetés fontosságáról. A későbbiekben ez igen jó döntésnek bizonyult.

Napjainkban ez a kolléga egy nagy multinacionális vállalat budapesti gyáregységében a TPM egyik húzó embere!

A történet több tanulsággal is bír:

  1. A későbbi beszélgetések során kiderült, hogy a csapat azt sem tudta, milyen témájú képzésre küldték el őket. Nem közöltek velük információkat, így akár az ortopéd cipőfelsőrész készítés rejtelmeiről is beszélhettünk volna nekik. Fontos a világos kommunikáció!

  2. Sokkal jobb, ha valaki kifejti a véleményét, mint ha magában azt gondolja: „mondjon, amit akar, ez úgy sem fog működni”. Rendkívül lényeges a nyitott, őszinte légkör megteremtése a megfelelő technikák alkalmazásával!

  3. A karbantartó kollégára a TPM bevezetés indítása előtt mindenki bajkeverőként tekintett. Mint utóbb kiderült, azért küldték el a képzésre, hogy hátha elkövet valami olyat, amiért ki lehet rúgni! Ha a felesleges energiákkal rendelkező embereink elé értelmes célokat tudunk állítani, akkor igen értékes munkaerő válhat belőlük!

2. rész OEE projekt – A team összeállítása és az alapozó képzések

Ahogy arról az előző részünkben beszámoltunk, megkeresett minket egy cég, hogy a forgácsolás és szereldei terület egy-egy pilot részlegén segítsünk kialakítani a veszteségforrások mérésének és visszaszorításának alapjait. Első lépésben egy olyan csapat kialakítását céloztuk meg, amely a későbbiekben képes lesz támogatni a mérési rendszer kialakítását, működését. A team szervezése során a TPM alapelveknek megfelelően vegyes összetételben gondolkoztunk, így volt a résztvevők közt területi vezető, mérnök, karbantartó, gépbeállító, és számos más területen dolgozó kolléga is.

Ahogy azt az előző részben említettük, két eltérő területen dolgoztunk párhuzamosan, ezért kijelöltünk egy OEE vezetőt, aki a két részleg munkáját összehangolta, irányította. Továbbá, a területek egy-egy (termelési) vezetője felelt a későbbi feladatok szétosztásáért, koordinálásáért, megvalósulásáért.

A következő lépésben az OEE csapat, illetve az érintett területek dolgozói is alapozó képzéseken estek át, hogy kialakuljon a közös nyelvezet. A sori dolgozók részvétele azért is volt rendkívül fontos, mert a későbbiekben rájuk támaszkodtunk az álláskódok kidolgozásában, illetve az adatgyűjtés pontosságában is központi szerepet játszanak.

Végre túlestünk a felkészülésen a tényleges munkavégzéshez, és már alig vártuk, hogy belevághassunk az álláskódok, valamint az OEE számítás módjának kidolgozásába. De erről majd a következő részekben értesülhet a kedves Olvasó.


Amennyiben szeretne többet tudni a TPM3-ról, vagy eszközeinek alkalmazásáról, kérem, keresse Péczely Csaba vezető TPM-tanácsadót a +36-20/964-4648 telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

 Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium