TPM3 Series no.29

Új sorozat indul az Önök szavazatai alapján!

Az általános, TPM3 bemutatásáról, bevezetését segítő elemekről szóló sorozatunk véget ért, de „minden vég egy új kezdet is”.

A legutóbbi hírlevelünkben indított szavazás (itt) a következőképpen alakult:

#

Téma

Szavazatok aránya

1

Az OEE-mérés és veszteség-visszaszorítás kialakításának bemutatása, projekttapasztalatok

55 %

2

Érdekes, vicces, de egyben tanulságos esetek mintegy 50 termelékenység-fejlesztési projekt eseményei közül

28 %

3

Tréning, motiváció, Projekt PR

12 %

4

Egyéb

5 %

 

Bár az első pont győzött, de a második témára is számos szavazat érkezett, ezért úgy döntöttünk, hogy eleget teszünk mindkét felhasználói csoportunk igényeinek: a következő sorozat minden elemét egy rövid, vicces, de egyben tanulságos kis történettel nyitjuk.

Sztori: „Minta TPM” Magyarországon

Egy multinacionális vállalat magyarországi gyáregységéből rendszeresen remek OEE eredmények és színes prezentációk érkeztek a külföldi gyárvezetés felé. Idővel egy franciaországi igazgató kapta meg a magyar gyár vezetésének feladatát. Nagy lelkesedéssel utazott hozzánk, hogy végre megláthassa az oly sokat dicsért, remekül működő itteni rendszert! Megdöbbenésére megérkezésekor azt tapasztalta, hogy senki még csak nem is hallott róla. Kiderült, hogy a szép színes prezentációk mögött nem állt valós tartalom. Az első sokk és felháborodás után úgy döntött, hogy itt is be kell vezetni a világ többi táján oly jól működő TPM rendszert, így kerültünk kapcsolatba velük külső tanácsadóként. Nyugodt szívvel elmondhatom, hogy itt működik ma az ország egyik legerősebb TPM-e.

A látszattevékenységek nem teszik hatékonyabbá a termelést

A tanulság, hogy lehet Patyomkin-falvakat építeni, de az igazságra előbb-utóbb fény derül, és hatékonyabbak nem leszünk tőle! Ha azonban hajlandóak vagyunk a megfelelő eszközöket alkalmazni és dolgozni velük, akkor igen komoly eredményeket lehet elérni.

Egy dolog biztos: vezetői támogatás nélkül nem megy! Ha rendelkezünk vele, akkor szerencsések vagyunk, és nyert ügyünk van. Ellenkező esetben válasszunk ki egy kisebb területet, ahol eredményeinkkel bizonyíthatjuk igényünk jogosságát!

OEE projekt – A kezdet

Egy budapesti gyártó cég azzal a megkereséssel fordult hozzánk, hogy segítsük őket szakmai támogatóként egy kétnapos Workshopon, amelyen nem csak ők, hanem több németországi és más európai országok gyáregységeiből érkező kollégák is részt vesznek. Az esemény célja az volt, hogy közösen állapodjunk meg a veszteségforrások mérésének alapelveiben, irányvonalaiban. Felvezetésképpen ismertettük az OEE-mérés felépítését, illetve a jellemzően felmerülő kérdéses pontokat, tipikus hibákat. Ezután megismerkedtünk a központi vezetés által meghatározott irányelvekkel, szigorításokkal (pl. minden állásidőre veszteségforrásként kell tekinteni, kivéve, ha nincs megrendelés, vagy üzemszüneti nap következik, szemben a hagyományos megközelítéssel, ahol pl. a tervezett állásidők nem számítanak rontó tényezőnek). Végezetül minden németes precizitással leírásra került, hogy ez szolgáltassa majd az alapot a későbbi munkavégzéshez.

Néhány héttel később ismét megkerestek minket, hogy alakítsuk ki közösen az OEE-mérést és a veszteségforrások visszaszorításának rendszerét az üzemükben. Két pilot terület került kiválasztásra. Az egyiken forgácsolás történik, míg a másik egy szerelde. Az utóbbi már csak azért is különös kihívást jelentett, mert a szakirodalomban nem találkoztunk sehol szereldei OEE méréssel, és a világon is alig-alig alkalmazzák. Úttörőnek éreztük magunkat, és nagy izgalommal vártuk, hogy belevethessük magunkat a munkába. …


Amennyiben szeretne többet tudni a TPM3-ról, vagy eszközeinek alkalmazásáról, kérem, keresse Péczely Csaba vezető TPM-tanácsadót a +36-20/964-4648 telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

 Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium