TPM3 Series no.49

Quality maintenance – Minőség központú karbantartás (4. lépés) Poka Yoke eszközök bevezetése

szovegdoboz4

Előző hírlevelünk nyitómondata a következőképpen hangzott: „Időnként mindenki hibázik.”

Mindenki hibázik? Miért, mindenki képes rá? Feltétlen meg kell hagynunk ezt a lehetőséget a dolgozóknak? Nincs arra mód, hogy kizárjuk a hibázásnak a lehetőségét? Csökkentsük „bolond biztos – Poka Yoke” megoldásokkal a selejtképződés és a váratlan meghibásodások esélyét!

A következőkben bemutatunk néhány Poka Yoke megoldást, melyek segítségével minimalizálható a hibázás lehetősége:

Poka yokeGondoljunk a számítógépek csatlakozóira. Lehet őket helytelenül használni? Be tudjuk dugni a tápot az USB port helyére?


Poka yokeÖssze lehet dugni az átalakított csatlakozót helytelen módon? A válasz valószínűleg igen, de az biztos, hogy nagy erő kell hozzá!


Poka yokeAz ábrán látható készülék helytelen összeszerelése a Poka Yoke átalakítás után már nem megoldható.


Poka yokeA képen szereplő kábelek összekeverése még mindig lehetséges, de minimális az esélye, hogy a hibát nem vesszük észre.


Számos további eszköz, lehetséges megoldás létezik a dolgozói hibák kiszűrésére, melyek közül csak néhány egyszerű példát mutattunk be a fentiekben. Az előző fejezetben leírt gyökérok elemzések segíthetnek a hibák kiváltó okainak feltárásában, míg a Poka Yoke megoldások az okok megszüntetésében.

pcsAmennyiben szeretne többet a TPM3-ról, vagy azok eszközeinek alkalmazásáról, kérem, keresse Péczely Csaba vezető TPM és Lean tanácsadót a +36-20/964-4648 telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

Ha tetszett a cikkünk, tekintse meg tematikus weblapjainkat is:


http://www.lean3.hu/
http://www.tpm3.hu/
http://www.karbantartasfejlesztes.hu/
http://www.stadiumtraineesystem.hu/


Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium