TPM3 Series no.47

Quality maintenance – Minőség központú karbantartás (2. lépés)

2. A minőségbiztosítás támogatása a Minőség központú karbantartási tevékenységek segítségével

A karbantartás (egyik) feladata a gépek rendelkezésre állásának biztosítása optimális költségszinten. Ezt mindenki jól tudja, és általában figyelembe is veszi a megelőző, ütemezett karbantartási tervek kialakítása során. Ám legalább ilyen fontos kérdés a termékminőség!

Az Egyszerűsített RCM elemzés folyamatának egyik alap lépése a Kritikusság becslés, amely során megvizsgáljuk, hogy milyen hatásai (állásidő, költség, biztonság, stb.) lehetnek egy-egy berendezésegység meghibásodásának. A megvizsgálni kívánt következmények közt szerepel a minőségre gyakorolt hatás is.
kritikusság becslés
1. ábra Kritikusság becslés hagyományos módon

A hagyományos Kritikusság-becslés során többnyire egyszerűen az „alacsony – közepes – magas” besorolást alkalmazzuk a következmények megítélésénél, de a Quality maintenance kialakításánál érdemes egy tagoltabb, cégenként testreszabott megközelítést kialakítani.

Például:
  1. Nincs hatása a meghibásodásnak a minőségre
  2. Funkcióba épített ellenőrzés jelzi a hibát
  3. Óránkénti mérést alkalmazunk
  4. A hibás termék elhagyhatja a sort

ercm elemzés
2. ábra E-RCM elemzés részlet

A folytatásban a hagyományos E-RCM elemzéshez hasonlóan megvizsgáljuk a kiemelkedő pontszámú elemeket, és meghatározzuk, hogy milyen karbantartási taktika segítségével lehet a funkciókiesést megelőzni. Ez lesz az alapja a Minőség központú karbantartási tervek hagyományos E-RCM elvű karbantartási tervbe integrálásának (mind gépkezelői, mind karbantartó oldalról).


karbantartási utasítás
3. ábra E-RCM elvek mentén kialakított karbantartási utasítás (részlet)Péczely CsabaAmennyiben szeretne többet a TPM3-ról, vagy azok eszközeinek alkalmazásáról, kérem, keresse Péczely Csaba vezető TPM és Lean tanácsadót a +36-20/964-4648 telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.Ha tetszett a cikkünk, tekintse meg tematikus weblapjainkat is:

http://www.lean3.hu/
http://www.tpm3.hu/
http://www.karbantartasfejlesztes.hu/
http://www.stadiumtraineesystem.hu/


Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium