TPM3 Series no.35

Sztori: Találós kérdés: A Brad Pitt-effektus


Kezdjük egy viccel! Egy „bombázó”, huszonöt év körüli szőke nő elmegy a génspecialistához, mert úgy döntött, gyereket szeretne, de nem is akármilyet. Azt hallotta, a modern világban már minden lehetséges, így elkezdi sorolni az igényeit:

 

• Legyen olyan erős, mint Arnold Schwarzenegger!
• Legyen olyan okos, mint Albert Einstein!
• …
• És végül, legyen olyan jóképű, mint Brad Pitt!

A kis alacsony, szemüveges orvos rövid gondolkodás után közli vele, hogy kérésénél mi sem egyszerűbb, és készít neki valami fura, gőzölgő italt. A nő rögtön el is fogyasztja, majd néhány perc múlva elalél. Erre az orvos odalép hozzá, letolja a nadrágját és megszólal: „Na ezt neked, Brad Pitt!”

Műszaki emberek lévén szeretjük azt hinni, hogy minden kiszámítható, megtervezhető, így a berendezések életciklusa is. Elkészítünk egy tervrajzot az íróasztalnál. Precízen számolunk, majd jön a karbantartó, odasóz az ötkilós kalapáccsal, és azt mondja: „Ezt neked, Brad Pitt!”

Érdekesség: Tudta, hogy a csapágyaknak mindössze a 10%-a éli meg a statisztikák szerint a névleges élettartamot? Mit gondol, miért?

A kialakuló problémák, meghibásodások okai kb. kétharmad részben az emberi tényezőre vezethetők vissza (rossz tervezés, helytelen szerelés, hibás kezelés, stb.)! Ezért rendkívül fontos, hogy karbantartási tevékenységünkben az ütemezett javítások helyett a rendszeres ellenőrzések kerüljenek túlsúlyba, vagyis törekedjünk az állapot alapú karbantartás kialakítására! Ennek megfelelő kialakításában segíthet számunkra a TPM és az Egyszerűsített RCM-elemzés.

7. rész OEE projekt – A veszteség-visszaszorító munka kezdete

Miután a veszteségmérési folyamat kialakult és megbízhatóságát tekintve elért egy megfelelő szintet, hozzáláttunk, hogy megkezdjük a súlyponti veszteségek visszaszorítását. Első lépésben egy kétnapos workshoppal kezdtünk, ahol útjára indítottunk területenként két-két veszteség-visszaszorító miniprojektet. Hogyan tettük mindezt?

  1. Az OEE mérés alapján elkészítettük a fő veszteségforrások Pareto-elemzését, és kiválasztottuk területenként a két-két legsúlyosabbat, pl. az átállási időket egy meghatározott berendezésen.
  2. Második lépésben létrehoztuk a kiválasztott veszteségforrások visszaszorításával foglalkozó alteameket. Definiáltuk a szerepeket (támogató, vezető, csapattag) és felelősségköröket. Nagy hangsúlyt fektettünk a vegyes összetételű csapatok kialakítására, így pl. többek között gépkezelő, gépbeállító és technológus is bevonásra került.
  3. Röviden jellemeztük a kiválasztott veszteségforrást, és definiáltuk a kiindulási állapotot a mérőszámaink segítségével. Jelen esetben az átállások a tervezett termelési idő mintegy 9%-át tették ki. Ezek alapján elkészítettük a projektalapító okiratot.
  4. Következő lépésként az adatgyűjtéssel foglalkoztunk. A kimutatásokon kívül rendkívül fontos szerepet kapott a „Gembázás”, azaz kimentünk a termelésbe, testközelből megismerkedtünk a veszteségforrással, megvizsgáltuk az átállási folyamatot a SMED módszereivel. Megkérdeztük a dolgozókat, hogy milyen problémákat látnak, milyen ötleteik vannak.
  5. A kiindulási állapot ismeretében megfogalmaztuk a projekt célját, jelen esetben 9%-ról szerettük volna 4,5 %-ra csökkenteni az átállási idők arányát a tervezett termelési időhöz képest.
  6. Az adatgyűjtés tapasztalataira támaszkodva a dolgozók bevonásával közösen elkészítettük az első gyökérok-elemzéseket (halszálka-elemzés segítségével).
    Gyökérok elemzés számítógéppel támogatva
  7. Meghatároztuk az első, rövidtávú akciókat a megfigyelések alapján (természetesen felelősökkel és határidőkkel), illetve időtervet készítettünk a projekt főbb mérföldköveinek definiálásával.
  8. Megkezdték működésüket a projektteamek.


Amennyiben szeretne többet tudni a TPM3-ról vagy eszközeinek alkalmazásáról, kérem, keresse Péczely Csaba vezető TPM-tanácsadót a +36-20/964-4648 telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium