TPM3 Series no.6

Hatodik rész: amelyben megismerkedhet a Kedves Olvasó a TPM3 alapelveivel

 1. Minden mindennel összefügg: Felejtsük el a „szigetszerű” megközelítést! Ha egyes elemeket kiragadunk a rendszerből (pl. logisztika), és csak azoknak a fejlesztésére koncentrálunk, akkor az összhatékonyság akár romolhat is! Fektessünk komoly hangsúlyt a kapcsolódási pontokra (pl. a termeléstervezés és a karbantartás kapcsolata)!

  Minden mindennel összefügg, ezért különös figyelmet kell szentelni a kapcsolódási pontokra!

 2. A Kaizen szemlélet: „A ma kiválósága a holnap középszerűsége.” A Kaizen a folyamatos fejlődés filozófiája. Ne elégedjünk meg az elért eredményekkel, törekedjünk nap mint nap a hatékonyabb folyamatok kialakítására. E filozófiának köszönhető, hogy a TPM-ben olykor teljesíthetetlen célokat is kitűzünk magunk elé (pl. ne következzen be váratlan meghibásodás, vagy az átállások idejét csökkentsük nullára). Ne felejtsük: Aki nem próbálja meg elérni a lehetetlent, sohasem éri el a lehetségest! (arab mondás)
 3. Hosszú távú gondolkodásmód: Mindig a hosszú távú célokat tartsuk szem előtt és ne a rövid távú előnyökre összpontosítsunk. (Pl. egy napi karbantartást ki lehet hagyni, ha ezen múlik a kiszállítás pontossága, de legyünk tisztában vele, hogy ez könnyen az egész szisztéma bukásához vezethet, rendszeressé válhat!)
 4. Csapatmunka: Nem magányos hősökre, hanem csapatokra van szükség! Vegyes összetételű csapatokban sokkal jobb eredmények érhetők el.
 5. Jó gazda szemlélet: Cél, hogy a dolgozó úgy tekintsen a gépére, mintha az a saját házában állna, ezen állna vagy bukna családja megélhetése. Érezze sajátjának, figyeljen oda rá, ápolja!
 6. Gemba: Saját szemünkkel győződjünk meg a tényekről, ne az íróasztal mögül hozzunk döntéseket tervek és grafikonok alapján! Ezek könnyen tévútra vezethetnek! Lépjünk ki az üvegpalotából!
 7. Dolgozók bevonása a rendszer kialakításába: Vonjuk be az érintett dolgozókat a rendszerek kialakításába, fejlesztésébe. Ők rendelkeznek a fejlesztendő területhez kapcsolódó legtöbb tapasztalattal, ráadásul így a sajátjukként fognak tekinteni rá.
 8. Termelés kontra karbantartás: Számos vállalatnál tapasztalható konfliktus a termelés és a karbantartás között. Ilyen és ehhez hasonló kijelentések hangoznak el: „Én megjavítom, te meg állandóan tönkreteszed!” „Már megint nem lehet dolgozni a gépen, pedig én pénzt termelek, te meg csak költöd!” A TPM3 szemlélete szerint a termelésnek és a karbantartásnak szoros összhangban kell működni. Minden termelő egy kicsit karbantartóvá is válik, és a karbantartás célja a hatékony termelés.
 9. „Napi egy alma az orvost távol tartja”: A gépeknek szükségük van a rendszeres ápolásra, gondozásra, és az ápolás egyben ellenőrzés is! Ha az ezekhez szükséges időt nem adjuk meg berendezéseinknek, akkor majd ők veszik a termeléstől, ráadásul kamatostól!
 10. Ne várjunk el semmit a dolgozóktól, amire nem készítettük fel őket! Fontos a gyakorlatias képzés, és a megfelelő eszközök biztosítása. Ne vegyünk semmit természetesnek, magától értetődőnek!
 11. Kis „zizzenések” és nagy robbanások: Gyakran figyelmen kívül hagyjuk a hibaelőjeleket, pedig ezekből alakulnak ki a súlyos meghibásodások. Szinte minden súlyos funkciókiesést előjelek előznek meg. Kezeljük ezeket tudatosan!

  Ha nem fordítunk figyelmet a kis „zizzenésekre”, az gyakran nagy „robbanáshoz” vezet

 12. Stabil rendszerek megbontása: Ne bontsunk meg stabil, jól működő rendszereket! A jó gépből legjobb esetben is csak jó gép lesz! Az ütemezett javítások helyét az ütemezett állapotellenőrzések veszik át.
 13. A dicséret párja a képzés és nem pedig a büntetés!
 14. A kiváltó okok feltárása: Ne tüneti kezelést alkalmazzunk, hanem a különböző elemző módszerek (pl. 5?, Halszálka-elemzés, stb.) segítségével tárjuk fel a kiváltó okokat, és azokat szüntessük meg!
 15. Testreszabás: Nincs két egyforma TPM rendszer, mint ahogy nincsen két egyforma gyár sem. Nem szabad más cégeknél alkalmazott módszereket szolgai módon lemásolni. Rendkívül fontos a rendszer testreszabása!

 

Amennyiben szeretne többet megtudni a TPM3-ról, vagy annak bevezetéséről, kérem, keresse Péczely Csaba vezető TPM tanácsadót a +36-20/964-4648 telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium