TPM3 Series no.34

Sztori: Egy találós kérdés: Miért nem működik a T-cédulás rendszer?

 Az alábbi képen egy T-cédulás tábla fotója látható egy „multi” magyarországi gyáregységéből.

  

Miért nem működik a rendszer? A következtetés rögtön adódik, és az alábbi kép is megerősíti. A tábla eldugott helyen található, ezért az emberek nem használják.

 

A válasz helyes. Az állványt is csak mi húztuk ki, hogy az elrettentő fotó látványosabb legyen. De tekintsünk alaposabban a dolgok mélyére.

Egy közepes méretű gyárban – ahol jól működik a TPM és a T-cédulás rendszer – akár éves szinten több ezer jelzés, dolgozói kezdeményezés is születhet. Kisebb kérdezősködés után az említett cégnél kiderítettük, hogy a bevezetés itt is jól indult. A dolgozók lelkesedtek, minden problémájukat a karbantartás nyakába zúdították.

Csakhogy a vezetés elkövetett egy végzetes hibát. Egyszerre terjesztette ki a teljes gyártóterületre a T-cédulát, anélkül, hogy rendelkezésre állt volna elegendő erőforrás a feladatok elvégzéséhez. A dolgozók így azt a következtetést szűrték le, hogy „ez is csak egy újabb hülyeség, de nem változott semmi”. Ennek köszönhető a tábla nemtörődöm módon elhelyezése is.

Tanulságok:

  1. Egyenlítsük ki a leterheltséget! Az alapelv nem új, a Lean is megfogalmazza (ütemidők kiegyenlítése, Heijunka). Kis lépésekben, területről területre haladjunk!
  2. Mérjük fel, számoljuk ki a bevezetés erőforrás-szükségletét!
  3. Egy felmérés szerint, ha az embereket csoportosítjuk aszerint, hogy hogyan fogadják egy-egy újdonság megjelenését, akkor a következő arányokat kapjuk: 3..5% korai kipróbálók, 15-20 % korai követők, 25-40 % óvatos követők, 15-20 % késői követők, illetve örök ellenzék. Mit gondol a kedves Olvasó, kikre kell leginkább koncentrálni?
    Szerintünk a korai kipróbálókra, ugyanis rajtuk múlik nagyrészt az újdonság sikere. Lefordítva, pl. egy T-cédulás rendszer indulásakor még a „kicsit billeg a székem” szintű jelzésekre is reagálni kell, látványosan igazolni kell a fontosságát, hogy a többieket is magunkkal ránthassuk, bevonhassuk, motiválhassuk.
  4. Célszerű tapasztalt szakemberekkel belevágni az átalakulásba, hiszen így elkerülhetjük a kisebb-nagyobb megtorpanások, zsákutcák jelentős részét, és hamarabb jelentkeznek a projekt eredményei.

6. rész OEE projekt – Az adatgyűjtés tapasztalatai, az adatok kiértékelése és bemutatása

Az adatgyűjtés során mindkét területen tapasztaltunk rendellenességeket. Ezeknek egyes esetekben az OEE-számítás apró hibái, más esetekben az adatgyűjtés pontatlansága volt az oka.

Ami a számítási metódust illeti, minden igyekezetünk ellenére maradtak benne kisebb hibák. Ez elsősorban a szereldei területre volt igaz, ugyanis itt a létszám állandó változása jelentősen megbonyolította a számolást, de ezek a problémák rendre csak speciális esetekben derültek ki. Apró lépésekben, folyamatosan fejlesztettük az OEE számítást.

Az adatgyűjtés pontosságánál felmerülő problémákat utólag nehéz volt orvosolni. Ha akár csak egy héttel később próbáltuk meg a „gyanús” adatok okát feltárni, már gyakran falakba ütköztünk. Az emberek elfelejtették, hogy az adott napon mi történt velük. Ezért úgy döntöttünk, hogy az adatok rögzítése, ellenőrzése napi szinten történjen, és ez meghozta a kívánt eredményt.

Ezzel szemben az adatok kiértékelését már mindkét területen csak heti szinten végeztük. Ennek több oka is volt. Egyrészt az OEE-t nem akartuk az emberek értékelésével (dicséret, büntetés) összekötni, ugyanis ez az adatgyűjtés torzulásához vezetett volna, másrészt az eredmények egy-egy műszakon belül igencsak változók lehetnek (pl. függően az átállások számától), ellenben heti szinten már kiértékelhető trendet mutatnak.

Az OEE-számítás magyarázatát, a heti OEE-adatokat, és a hozzá kapcsolódó kieső idők Pareto-elemzését a termelő területen kihelyezett OEE-táblákon mutattuk be a dolgozóknak, ahol heti szinten kaptak visszajelzést a csoport teljesítményéről, és a legjellemzőbb problémákról, veszteségekről.


Amennyiben szeretne többet tudni a TPM3-ról vagy eszközeinek alkalmazásáról, kérem, keresse Péczely Csaba vezető TPM-tanácsadót a +36-20/964-4648 telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

 Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium