TPM3 Series no.5

Ötödik rész: amelyben megismerkedhet a kedves Olvasó a TPM3 bevezetésének filozófiájával.

A rendszerek bevezetésének három dimenziója különböztethető meg:

  1. Technikai elemek: pl. mivel magas a sűrített levegő előállítási költsége, és arra gyanakszunk, hogy sok a veszteség, rendeljünk meg egy egyszeri ultrahangos szivárgásdetektálásos vizsgálatot.. Számos hibát találunk, azokat ki is javítjuk. DE önmagában ez csak egy eszköz, nem jelent megoldást minden jövőbeni szivárgási problémára!
  2. Rendszerépítés: pl. a vizsgálatokat negyedévente megrendeljük, és folyamatosan nyomon követjük a sűrített levegő fogyasztását.
  3. Emberi tényező: az emberek tudásának és jó gazda szemléletének a felhasználása. Pl. Az előző pontban leírtak mellett tartsunk oktatást a dolgozóknak arról, hogy az egyik legdrágább erőforrás a sűrített levegő, és ha szivárgást észlelnek valahol, akkor ezt jelezzék a karbantartás felé. Emellett a szivárgások feltárásában aktív dolgozók közt ajándékok kerülnek kisorsolásra (motiváció).

A projektek három dimenziója

Miért tudott kiemelkedni a TPM3 sok más rendszer közül?

Mert a TPM3 kulcseleme az ember. Elvei alapján be kell vonni a dolgozókat a rendszer kialakításába, fejlesztésébe. Ki más ismerné a legjobban a berendezéseket, mint aki nap mint nap mellettük dolgozik? Ki használja majd a TPM3 segítségével kialakított, minden korábbinál hatékonyabb rendszereket? A gépkezelő, az operátor. A TPM elvei szerint bevonásuk a fenntartás folyamatába elengedhetetlen.

Mit jelent a három dimenzió a TPM3 esetében?

  1. Technikai elemek: műszeres diagnosztikák, korszerűbb anyagok, technológiák, eszközök, stb. alkalmazása.
  2. Technikai rendszerépítés: rendszerszemlélet, szervezeti forma, RCM elvek, CMMS, ütemezett feladatok, stb. alkalmazása.
  3. Emberi tényező: az emberek bevonása a rendszer kialakításába, működtetésébe, fejlesztésébe. A dolgozók tudatos és szakirányos képzése, motivációs technikák alkalmazása.

Nem szabad biorobotként tekinteni a dolgozókra! Számos hasznos meglátásuk van! Nagyon sokat képesek tenni a váratlannak nevezett meghibásodások megelőzéséért. Erről az aranybányáról gyakran megfeledkezünk.

 

Amennyiben szeretne többet megtudni a TPM3-ról, vagy annak bevezetéséről, kérem, keresse Péczely Csaba vezető TPM tanácsadót a +36-20/964-4648 telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

2016. A.A. Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium