TPM3 Series no.4

Negyedik rész: amelyben a kedves Olvasó megismerkedhet a TPM3 felépítésével

Hogyan épül fel a TPM3 épület?

A TPM3 bevezetésének alapja a megfelelő vállalati kultúra, valamint a rendezett, tiszta munkakörnyezet (5S) és a kiváló minőség iránti igény megléte. A bemutatott épület a klasszikus ötpilléres modellen alapszik. Minden oszlop bevezetése hét fő építőkőből áll a klasszikus nakajimai megközelítés szerint (ez jelentősen módosult a rendszer fejlődésével), amely további részfeladatokra bontható.

A bevezetés bonyolultságát mutatja, hogy az öt pillér hét-hét építőkövét további részfeladatokra bontva mintegy háromszázötven elemet szükséges abszolválni a teljes bevezetéshez. A folyamat Gantt diagramjának mérete bőven meghaladja az A0-át, amennyiben egy hét is és egy feladat is 5 mm-t tesz ki. Ráadásul igen fontos a testreszabás, azaz hogy mely elemeket milyen hangsúllyal alkalmazzuk.


  A Karbantartás-fejlesztési oszlop Gantt diagramja

A bevezetés kezdeti szakaszában az ötpilléres modell a célravezető (esetenként még szűkíteni is érdemes), de a későbbiekben a TPM3 további területekre is kiterjeszthető (pl. minőség-fejlesztés, épület karbantartás, HSE pillér).


 A TPM épület alapkoncepciója

Az öt pillér:

  1. Autonóm karbantartás: Célja a „jó gazda” szemlélet kialakítása a dolgozókban. Feladata, hogy megteremtse a jó gazdától elvárható rutin tisztítások és állapotellenőrzések rendszerét a termelés oldaláról, valamint fejlessze az információáramlást a termelés és a karbantartás között.
  2. Karbantartás-fejlesztés: Célja a világszínvonalú karbantartási rendszer kialakítása, működtetése az erőforrások hatékony felhasználása mellett.
  3. Berendezés-fejlesztés: Valójában két pillér. Az egyik az új berendezések életútjának menedzselését foglalja magában a tervezési szakasztól egészen a berendezések működtetéséig, a másik pedig a meglevő berendezések fejlesztését, ergonomikusabbá tételét jelenti kisebb átalakítások segítségével.
  4. Oktatás és motiváció: Célja a dolgozók képzése, motiválása, valamint az információáramlás fejlesztése és így a TPM működés támogatása a vállalat egyes területei közt.
  5. Veszteségforrások visszaszorítása: Célja a termelésben jelenlevő veszteségforrások mérhetővé tétele, a súlypontok meghatározása, visszaszorító akciók kidolgozása és végrehajtása.

Amennyiben szeretne többet megtudni a TPM3-ról, vagy annak bevezetéséről, kérem, keresse Péczely Csaba vezető TPM tanácsadót a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-20/964-4648 telefonszámon.

2016. A.A. Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium