TPM3 Series no.1

Első rész: amelyben megismerkedhet a kedves Olvasó a TPM3 rendszerével

Mi is a TPM?

A TPM betűszó az angol Total Productive Maintenance (magyarul Teljeskörű Hatékony Karbantartás) kifejezésből származik. A rendszer alapjai Japánban alakultak ki, és először Seiichi Nakajima írta le 1971-ben a „TPM Nyumon” című művében, amely magyarul annyit jelent: Bevezetés a TPM-be.

 

A klasszikus ötpilléres TPM modell

Mi a TPM3?

Az „eredeti japán” TPM az idők során formálódott, változott. Világhódító útja során bizonyos elemeket elvettek belőle, míg számos más elemet hozzátettek (pl. Ausztráliában és az USA-ban). Így alakult ki az úgynevezett harmadik generációs TPM, amely a három „M”-mel kezdődő szóra is utal: Maintenance (karbantartás), Manufacturing (termelés), Management (menedzsment).

Hogyan definiálhatnánk a TPM3-mat?

A termelési rendszerek folyamatos fejlesztése a termelés folyamán fellépő veszteségek csökkentésén keresztül az emberek bevonásával.

Fontos megjegyezni, hogy a definícióban nem szerepel a karbantartás szó! Sokan a TPM3-ra tévesen pusztán karbantartási rendszerként tekintenek – ez tévedés!

Total: Teljeskörű, azaz a vállalat minden dolgozója felelős a rendszer sikeréért. A termelés bevonása legalább olyan fontos, mint a karbantartásé!

Productive: Hatékony, hiszen a rendszer célja a berendezésekhez kapcsolódó veszteségforrások visszaszorítása.

Maintanance, Manufacturing, Management: Számos karbantartási elem, erős termelési támogatással és menedzsment elemmel (képzés, motiváció, mérőszám alapú fejlesztés, stb.)

 

Amennyiben szeretne többet megtudni a TPM3-ról, vagy annak bevezetéséről, kérem, keressen az alábbi elérhetőségeken:

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36-20-964-46-48

2016. A.A. Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium