TPM és vizualizáció

Mint azt előző hírlevelünkben írtuk, a vizualizációs eszközök alkalmazásával nem csak a géphiba miatt kieső idő mennyisége csökkenthető, de például segítségünkre lehet a dolgozók gyorsabb betanulásában is. Létezik néhány egyszerű technika, melyek segítségével a legfontosabb információk azonnal elérhetővé válnak közvetlenül az alkalmazás helyszínén.Az Önök cége is alkalmaz hasonló eszközöket? Küldjön fényképet rövid magyarázattal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre, hogy megoszthassuk a legjobb, legötletesebb megoldásokat, ezzel is hozzájárulva a magyar ipar fejlődéséhez!

Nézzünk néhány további példát:

1.     A szűrők tisztasága, állapota nagymértékben befolyásolja elektromos rendszereink élettartamát, működésüknek stabilitását (hőmérséklet, por, stb.). Honnan tudhatjuk, hogy elérkezett a csere/mosás ideje? Fessünk fel egy mosolygós arcot pl. filctollal a szűrőpaplanra. Amennyiben a jelölés nem látszik, egészen biztos, hogy elérkezett a beavatkozás ideje. Ily módon akár a gépkezelők is könnyedén elvégezhetik a rendszeres ellenőrzést.
szűrő jelölés
2.     Az autonóm karbantartási feladatok rögzülését a fejekben megkönnyíthetjük a gép megfelelő pontjain elhelyezett piktogramok segítségével. A matricák színe definiálhatja pl. a felelőst, míg formája a feladat elvégzésének gyakoriságát.
ellenőrzési pont   

3.     A lenti képeken látható csavarjelölések segítséget nyújtanak a fellazulás láthatóvá tételében. Nem szükséges egyesével minden csavart ellenőriznünk, elegendő csupán egy pillantást vetni rájuk.

csavarjelölés

4.     Gépeink egységeinek megnevezésével könnyebbé tehetjük az átállásokat, avagy az autonóm karbantartási feladatok végrehajtását
matricázott egységek

5.     Rendszeres rezgésdiagnosztikai vizsgálatok esetén kiemelkedő fontossággal bír (a trendek elemzése miatt), hogy a méréseket mindig ugyanazokon a pontokon végezzük.
mérési pont


E ponton fontos megjegyezni, hogy a piacon kaphatók egyszerűbb műszerek is, amelyek nem spektrumot (összetett, elemzést igénylő kép), hanem pusztán az effektív rezgésértéket (amely egy szám) jelenítik meg. E műszerekkel a mérések elvégzése, azok eredményeinek értelmezése akár egy megfelelően felkészített gépkezelőre, vagy egy saját karbantartóra is rábízható.

Hamarosan újabb példákkal folytatjuk!


pcsAmennyiben szeretne többet a TPM3-ról, vagy azok eszközeinek alkalmazásáról, kérem, keresse Péczely Csaba vezető TPM és Lean tanácsadót a +36-20/964-4648 telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.


Ha tetszett a cikkünk, tekintse meg tematikus weblapjainkat is:

http://www.lean3.hu/
http://www.tpm3.hu/
http://www.karbantartasfejlesztes.hu/
http://www.muszakidiagnosztika.huAz ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium