Gyökérok elemzés – Helyesen III. rész

halszálka elemzésAz előző részekben megismerkedhettek az Olvasók a gyökérok elemző módszerek alapjaival, a megfelelő adatgyűjtés és a szisztematikus gondolkodás fontosságával, a tünetek és a kiváltó okok közötti különbségekkel, valamint a külső tényezők okolásának elvi hibáival. Néhány további példával folytatjuk cikksorozatunkat a problémákat kiváltó okok feltárása és elemzése kapcsán.

 

 1. Akciók meghatározása
  1. A feladatok strukturálatlansága

Egy-egy meghatározott feladat esetében annál könnyebb helyzetben van egy vezető, minél

 • TPMinkább egyértelmű célokat és a követelményeket tud megfogalmazni a dolgozók számára,
 • könnyebben ellenőrizhető a döntések helyessége,
 • több megoldási mód, helyes megoldás is létezik a feladatra.

Ezen szempontok közül az első kettőre könnyedén hatással lehetünk a feladat definiálásakor, érdemes tehát tudatosan hangsúlyt helyezni rá.

Helytelen megközelítés:

 • Anyagtárolás módjának felülvizsgálata

Helyes megközelítés:

 • Kanban rendszer kialakítása a szükséges tárolók, azok méretének és mennyiségének meghatározásával, valamint az anyagfeltöltési körök optimalizálásával. Cél, hogy legfeljebb egy műszakra elegendő anyagot tároljunk a munkaterületen.


Javaslat:

 • A gyökérok elemzés eredményeként kapott feladatokat teljes, érthető, tagolt, magyar mondatokban írjuk le. Ne sajnáljuk a korrekt megfogalmazásra az időt. A pontatlanság sokkal több felesleges munkát okoz, mint az a néhány plusz perc, amit a teendők pontos meghatározására fordítunk.
 • Ha egy feladat túl összetett, bontsuk elemeire. Sokkal könnyebb (és motiválóbb) olyan feladatokkal foglalkozni, amelyek néhány napon, esetleg órán belül megoldhatóak, mint amelyek időszükséglete szinte beláthatatlan.

 

 1. Felelős és határidő hiánya

TPM Már-már közhelynek hangzik, de még mindig számos cégnél találkozunk határidő nélküli feladatokkal. Az sem ritka, hogy hiányzik vagy nem egyértelmű a felelős. Ez rendszerint ellenőrizhetetlen, hosszan elnyúló munkát (?) eredményez.

Példa: Gyermekkoromban testvéremmel azt a feladatot kaptuk édesapámtól, hogy naponta felváltva vigyük ki a szemetet. Könnyen elképzelhető, hogy a házimunka egymásra mutogatásig fajult, a háztartási hulladék pedig a helyén maradt.

Helytelen megközelítés:

 • Feladat: Anyagtárolási helyek kijelölése
 • Feladat: Anyagtárolási helyek kijelölése Felelős: Kis István
 • Feladat: Anyagtárolási helyek kijelölése Határidő: 2016. március 31.
 • Feladat: Anyagtárolási helyek kijelölése Felelős: Műszakvezetők Határidő: 2016. március 31.

Helyes megközelítés:

 • Feladat: Anyagtárolási helyek kijelölése Felelős: Kis István Határidő: 2016. március 31.


Javaslat:

 • Minden feladat esetén definiálja pontosan annak egyszemélyi felelősét (és esetleg a szükséges segítőket), valamint határidejét.
 • Érdemes egy központi feladatlistát kialakítani, ahol írásos formában az összes munkatársának a feladata megtalálható és követhető.
 • Kézzel fogható, legfeljebb néhány hetes részfeladatokra bontsuk le az összetettebb műveleteket.
 • A határidő meghatározásakor javasolt a felelőssel egyeztetni. Ha közös megállapodás eredményeként jön létre a határidő, a felelős is motiváltabb lesz a betartásában.


Az „Ötször Miért” módszert az egyszerű gyökérok kereső technikák között tartják számon. Ám ahhoz, hogy ne csak ismerje, de hatékonyan alkalmazni is tudja valaki, bizonyos szabályokat érdemes betartani. Írásunkban összegyűjtöttük ezek közül a legfontosabbakat, amelyeket betartva, illetve a betartást gyakorlatias oktatásokkal támogatva megtehetjük az első lépéseket a kiváltó okok tudatos feltárása és megszüntetése érdekében.

Ön milyen tapasztalatokkal rendelkezik a témában? Mit gondol, melyek a leggyakrabban elkövetett hibák? Hogyan lehet kezelni őket? Írja meg véleményét!Péczely CsabaAmennyiben szeretne többet a TPM3-ról, vagy azok eszközeinek alkalmazásáról, kérem, keresse Péczely Csaba vezető TPM és Lean tanácsadót a +36-20/964-4648 telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. Ha tetszett a cikkünk, tekintse meg tematikus weblapjainkat is:

www.lean3.hu
www.tpm3.hu
www.karbantartasfejlesztes.hu
www.muszakidiagnosztika.hu
Péczely György
ügyvezető igazgató
+3620/330-5545
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium