A motivált dolgozó

Hatékony termelés – Motivált dolgozók – a kettő ritkán jár együtt. 

Amikor azonban felmerül a kérdés, hogy hogyan lehetne a dolgozókat jobb munkakedvre, elszántságra bírni, akkor a válasz legtöbbször: „Ilyen fizetés mellett?”

 

A TPM (Total Productive Maintenance) a hagyományos termelési és karbantartási rendszerekkel szemben igen komoly hangsúlyt fektet a vállalat dolgozóinak képzésére és motiválására. Ennek elméleti alapjait még Abraham Maslow és Frederick Herzberg fektette le. Nagy figyelmet kapnak a dolgozói ötletek, de nagy fontossá válik a visszajelzés is. Ha elvárom a dolgozóktól, hogy segítsenek, akkor az a legkevesebb, hogy értesüljenek az ötleteik hatásairól, eredményeiről.

Egy kialakulóban levő géphiba operátori jelzésénél informálni kell a dolgozót arról, hogy a hibát sikerült-e elhárítani, vagy megrendeltük-e a megfelelő alkatrészt. Segítséget nyújthat a cél elérésében egy élő hibalista a TPM táblán. Az alapelv hasonló ahhoz, mint amikor a családi fotóalbumban a képeket nézegetjük, és természetesen magunkat keressük meg először, a dolgozó is az általa jelzett hiba sorsára lesz kíváncsi.

A jó TPM-nek, a megfelelő motivációnak néha egészen megdöbbentő hatásai lehetnek. A következő sorokban néhány egészen emlékezetes történettel ismerkedhet meg az Olvasó:
A házi T-cédulás tábla esete: Egyik partnerünknél a TPM bevezetés eljutott abba a fázisba, hogy néhány gép már átesett a Kezdeti Tisztításon, és a T-cédulás rendszer (dolgozói hibajelzésekre szolgál) bevezetése is szóba került. Az egyik dolgozó olyannyira lelkes lett, hogy a házon belül található anyagokból (pl. fémkeret, plexi tábla, csomagolóanyag, szigetelőszalag) saját kezűleg elkészített egy T-cédulás táblát két, a Kezdeti Tisztításon átesett géphez, hogy minél hamarabb működésbe léphessen a rendszer. Nem akart heteket várni, míg megtörténik a beszerzés, és megérkezik a cég saját táblája. Egy konzultáción mutatta be nekünk alkotását, amely igen jó sikerült. Megdöbbenten, és persze örömmel fogadtuk mi is a történteket. Ilyen dolgozókkal a csillagos eget is el lehet érni.

A házi készítésű T-cédulás tábla

Vers a TPM-ről: Egy fémmegmunkálással foglalkozó cégnél TPM-es konzultációink során az egyik karbantartó kissé félve húzta félre tanácsadónkat, és egy összehajtogatott papírt nyomott gyorsan a kezébe. Képzelhetik a meglepetést, amikor hazaúton kiderült, hogy a papíron egy vers állt a TPM-ről, amit ő írt, de nem mert a kollégái előtt megmutatni.

Kezdeti Tisztítás „fusiban”: Egy gyógyszeripari beszállító cégnél a TPM bevezetés kezdetén az első Kezdeti Tisztítások már megtörténtek, de a Tisztítási, vizsgálati lapok bevezetése még váratott magára. (Ezek a lapok szükségesek a jó állapot fenntartásához, előírják a műszakos tisztítási és ellenőrzési feladatokat a gépkezelők számára.) A TPM bevezetés e köztes szakaszában a Kezdeti Tisztításon átesett gépek jellemzően újra elkoszolódnak, még ha nem is jutnak a korábbi áldatlan állapotba. A Tisztítási, vizsgálati lapok elkészülésekor az egyik karbantartó „fusiban” megszervezte hétvégére, hogy a berendezés essen át egy újabb Kezdeti Tisztításon. Nem sajnálták az időt és az energiát, mert megtalálták az önmegvalósítás lehetőségét.

Haldokló dolgozói ötletrendszer – szárnyaló T cédulás tábla: A legtöbb „multinál” komoly problémát okoz a tulajdonos elvárása, hogy nagyszámú dolgozói ötlettel erősítsék a cég ködését. Nem ritka az, a vezetők végső elkeseredésében alkalmazott módszer, miszerint egy-egy határidő közeledtével leültetik egy asztalhoz a dolgozókat, és csak az hagyhatja el a helyszínt, aki legalább három ”spontán ötletét” leírja. Ez az eljárás természetesen nyűg a dolgozóknak és nyűg a vezetőknek is. Nincs azonban mit tenni – hiszik – mivel a negyedév végére produkálni kell ezer darab ötletet. Ugyanezeknél a vállalatoknál, amikor beindul a TPM, a T-cédulás táblán (dolgozói hibajelzések rendszerét támogató eszköz) előbb-utóbb megjelennek azok a dolgozói jobbító javaslatok is, amelyekért korábban, más rendszerkeretében eredménytelenül „könyörögtek” a vezetők. A TPM motivál, szemben a formális, eröltetett rendszerekkel.

Tag akarok lenni! Ígérd meg!: Egy észak-magyarországi cég TPM orientációs képzésének egyik estéjén több gépkezelő hölgy, szinte könyörögve kérte a cég TPM koordinátorát, hogy hadd kerüljön be ő is az Autonóm karbantartási csapatba. A helyszínen, este tizenegykor háromszor megígértették vele, hogy teamtagok lehetnek. A TPM koordinátor ez után viccesen meg is jegyezte, hogy most azonnal küld nekik egy e-mailt róla. Tudta, hogy a TPM újra csatát nyert.

Ezek igaz történtek, és csak a legemlékezetesebb esetek. Nyilvánvalóan nem lesz minden dolgozó egyik pillanatról a másikra munkamániás, de többségük megmozdul a közös ügyért, mert a TPM az első olyan rendszer, amelyik ténylegesen számításba veszi az emberi tényezőben rejlő lehetőségeket, megfelelően képzi a dolgozókat, értelmes célokat tűz ki eléjük és biztosítja az információs- és eszközrendszert számukra a rendkívüli teljesítmény eléréshez.

Amennyiben szeretne többet a TPM3-ról, vagy azok eszközeinek alkalmazásáról, kérem, keresse Péczely Csaba vezető TPM-tanácsadót a +36-20/964-4648 telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

 Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium