"Ami mérhető, mérd meg, ami nem mérhető, tedd mérhetővé!"

„„Ami mérhető, mérd meg, ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei, avagy hol folyik el a pénz?!

A híres matematikus, fizikus és csillagász e híres mondásának még ma is igen komoly az aktualitása. Aki erőforrásokkal gazdálkodik, annak tudnia kell, hogy az általa végzett tevékenység milyen hatást fejt ki vállalata szempontjából, legyen az termelési vagy karbantartási terület.

Önök alkalmaznak mérőszámokat a hatékonyság mérésére? Megfelelő az adatgyűjtés? A megfelelő területekre koncentrálnak?

 Ízelítőként néhány hasznos mérőszám:

Termelés hatékonyságára vonatkozó mutatók:

WIP: A termelésben álló befejezetlen termékek mennyisége.

OEE: Általános Berendezés Hatékonyság: A berendezésekhez kapcsolódó veszteségforrások mértékét mutatja meg, pl. Váratlan hibák miatt kieső idő, Átállások ideje, Csökkent sebességű termelés, stb.1. ábra A termelést súlytó veszteségforrások jelentős része nehezen mérhető, de hatásuk annál jelentősebb!

OPE: Általános Folyamat Hatékonyság, pl. anyaghiány miatti állásidő, nincs ember a gépre, stb.

A karbantartás hatékonyságát mérő mutatók:

MTTR: A javítások átlagos időszükségletét mutatja meg.

MTBF: A meghibásodások közt eltelt átlagos idő.

Ez csak néhány volt a több száz mutatószám közül, melyekből válogatva biztosíthatja a folyamatos fejlődés alapjait. Alakítsuk ki együtt az Önök számára legmegfelelőbb mérőszám rendszert! Forduljon hozzánk, mert nem csak az elméletben vagyunk otthon, de jelentős ipari tapasztalattal is rendelkezünk! Segítünk, hogy az Önöknél rendelkezésre álló adatokból könnyen információt nyerhessen!

Érdeklődjön: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., vagy a 20/964-46-48-as telefonszámon Péczely Csabánál.Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium