Karbantartás fejlesztési projekt – Hogy a gépek biztosabban menjenek

A 2011 végén megkezdődött átfogó vállalatfejlesztési folyamat egyik fajsúlyos eleme a karbantartás korszerűsítése. A nagy hatékonysággal működő ipari cégek mindegyike kiemelt fontosságúnak tartja e területet.

Hatékony karbantartás nélkül nem beszélhetünk hatékony termelésről, folyamatosan magas szinten tartott minőségről sem magas szállítási megbízhatóságról – mondták ki a Toyotánál kb. 30 éve és ez a megállapítás a karbantartás forradalmához vezetett. Felismerték, hogy a hatékony karbantartás a legolcsóbb, és ugyanakkor az üzleti tevékenység fellendítője.

A felkelő nap országából származó gondolat először az autóiparban, majd egyre több más iparágban – többek között az élelmiszeriparban – hódított tért és volt egyik kiváltó oka az üzleti sikereknek. Egy tradícionális magyar húsipari vállalat novemberben döntött a karbantartás korszerűsítése mellett. A munka az öt gyár karbantartási tevékenységének felmérésével indult, majd képzések, elemzések sora következett és május 2-tól megkezdődött az új karbantartás szerinti működés.

A munka második szakasza a berendezések elemzése és karbantartásának megtervezése. E munka szakmai alapját az Amerikai Egyesült Államokban kidolgozott ún. RCM (Reliability Centered Maintenance = Megbízhatóság Központú Karbantartás) adja. Ez abban segít, hogy az adott környezetben a berendezéseket pontosan úgy tartsuk karban, ahogyan az az üzleti igényeinknek megfelel. Ne legyen se alul- se túlkarbantartás, hiszen az egyik a váratlan hibákon, a másik pedig a felesleges karbantartási kiadásokon keresztül viszi el a pénzt. Egyik fő célja annak az állapotnak a megszüntetése, hogy úgy érezzük nincs sem elég pénz sem ember a karbantartásra, miközben a gépeink hibái állandóan rángatják a termelést. Az RCM a meglevő erőforrásokat próbálja okosabban felhasználni és ez a megbízhatóság jelentős növelélését hozza.

A munka harmadik részét a tavasszal kezdődött és a nyáron – ősszel kiteljesedő ún TPM tevékenység adja. A rendszer, amely a Toyota terméke, és amelynek angol neve a Total Productive Maintenance, azaz Teljeskörű Termelékeny Karbantartás, az RCM-mel elért technikai eredményeket egészíti ki a gépek kezelőinek bevonásával. A tapasztalat szerint ugyanis a dolgozók nagyon sok olyan hasznos meglátással képesek segíteni a hatékonyságot, a berendezés megbízhatóságot, amit íróasztal mögül, vagy a gép mellett csak perceket eltöltve lehetetlen. Hogy ez mennyire így van, jó példa rá a központban működő rúdáru csomagoló gépsoron végzett kétnapos közös munka: a sori dolgozóktól közel másfélszáz remek ötlet – meglátás érkezett. Ezúton is köszönjük kiváló munkájukat!

A TPM a jó gazda szemlélet megvalósítását is segíti: „Bánj úgy a géppel, mintha az otthon a garázsban vagy a konyhában működne, és ezen múlna a családod megélhetése!” Ha jobban belegondolunk, valóban ezeken a gépeken múlik, és ha jobban bánunk velük, odafigyelünk a rendellenességek előjeleire, akkor a masinák ezt bőségesen meghálálják.

Összegezve: a ma a világon elérhető legkorszerűbb karbantartási megközelítések bevezetésével igyekszünk a vállalatot megerősíteni. Célunkat a cég hatékonyságának jelentős növelését a sori dolgozók és a karbantartók bevonásával kívánjuk elérni. Kérjük, segítse meglátásaival, véleményével, aktivitásával a munkánkat! Az eredmény mindnyájunk közös sikere lesz.

 Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium