Miért fontos a SMED a vállalatok részére

Manapság a fogyasztók elvárják, hogy a termékekhez megfelelő minőségben, mennyiségben, árban, időben jussanak hozzá. Ezen igények kielégítéséhez a vállalatoknak törekedniük kell a Just-in-time termelési rendszer kialakítására, melyben kulcs szerepet játszik az átállási idők minimalizálása. A SMED – Egyperces szerszámcsere – egy hatékony eszköz az átállási idők minimalizálására, amivel elérhető a rövid határidejű gyártás.

 

Számos vállalat a termékei gyártását csak viszonylag hosszú határidővel tudja vállalni , egyszerűen azért, mert a hosszú átállási idők túlságosan költségessé teszik a termékek gyakori váltogatását. A hosszú átfutási idő számos hátránnyal jár:

  • Felesleges raktározás: a nagy mennyiségben legyártott terméket raktározni kell, ami plusz költségbe kerül, ráadásul leköti a vállalat erőforrásait
  • Késedelem: A frissen beérkező megrendelés kielégítéséhez először be kell fejezni az aktuálisan gyártott termék legyártását.
  • Minőség romlása: a felesleges raktározás következménye, hogy a termékek könnyen selejtezésre vagy újra feldolgozásra kerülnek, ezzel is növelve a veszteségeket.
  • Nem beszélve az egyre bonyolultabbá és nehézkesebbé váló vállalaton belüli logisztikai folyamatokról…

Ha az átállási idő töredékére csökkenthető, akkor egy nap akár többször is elvégezhető a különböző termékek gyártásához szükséges átállás. A SMED alkalmazásával az átállás tíz perc alá csökkenthető, így lehetségessé válik a termékek rövid átfutási idővel, kis mennyiségben történő legyártása, ami számos előnnyel jár (ábra).

Rugalmasság: A vállalatok eleget tudnak tenni a fogyasztók változó igényeinek nagy készlet költségek nélkül.

Gyors szállítás: A rövid futamidővel való termelés rövidebb szállítási időt jelent, aminek következtében a fogyasztóknak kevesebbet kell várniuk.

Jobb minőség: A kevesebb raktáron levő készlet kevesebb raktározásból származó hibát jelent.  A SMED az átállási idő minimalizálásán túl lecsökkenti a beállítási hibákat és megszünteti az új termék próbafutását.

Magasabb termelékenység: A rövidebb átállások csökkentik az állási időt, ami magasabb berendezés hatékonyságot eredményez.

 



Az ICG Stádium Kft. főbb tevékenységei:

2021. ICG Stádium Kft.

Impresszum

about.me/aastadium